Don't underrate the coins

10:47 AM

-Assalammualaikum-

"Don't underrate the coins"
It isn't a title of short story or what....

Tapi, betul2 rasa nak buat talk pasal duit syiling.
value kita pada duit syiling ni berbeza.
ada yang jenis suka simpan duit syiling dan belanja dengan syiling.
ada yang jenis tak berapa pandang nilai sen pada harga sesuatu produk.
contohnya, harga baju RM27.90, tapi apa yang mereka lihat hanyalah RM27 dan bukan pada RM28 yang mereka akan keluarkan. Boleh faham contoh ni?

Ok, contoh lain lagi. If we spend amount RM16.40 in the supermarket. tapi, jumlah wang yang kita keluarkan untuk membuat pembayaran adalah RM17 dan baki yang kita akan dapat adalah 60 sen. Kita nampak 40 sen as a small matter, tapi sebenarnya, kerana 40 sen itu lah, kita boleh kehilangan RM1 kalau kita tak jaga si 60 sen yang tinggal.

To be clear, eg:
(SPENDING)
Garam : RM1.20
Beras 5kg : RM14.70
Gula : RM2.35
Telur 10pcs : RM4.50
TOTAL = RM22.75
CASH PAYMENT = RM23
CHANGE = RM0.25

Kita ambil baki 25 sen dan simpan dalam dompet.

Berlaku 2 situasi,
1. Kita ada 75 sen tapi malas nak cari dalam dompet. So, we just gives RM23 to casher.
2. Kita tak ada 75 sen (tak simpan syiling; just let it bersepah dalam drawer kereta or else)

Keadaan yang perlu diambil perhatian untuk situasi di atas adalah.....
"Jaga 25 sen tu baik-baik dan gunakannya untuk membayar perbelanjaan akan datang yang memerlukan 25 sen"
Sebab tu, kita akan rasa why haaa, I have 10 ringgit tapi dia boleh habis sekelip mata even barang yang kita beli tu tak banyak. Actually, we still have the balance but in form of coins.

Another reason, why kita perlu jaga duit syiling tu, adalah kerana...
contoh:
Peah bawa RM20 (2 keping RM10) untuk membeli barang keperluan membuat kuih. Peah pergi ke Kedai A. Semua barang yang diperlukan ada di Kedai A. Tetapi, Kedai A telah kehabisan gula, lalu Peah pergi menuju ke Kedai B. Akhirnya, Peah dapat membeli gula di Kedai B.

Kalau Peah berbelanja dengan cara seperti di bawah ini, Peah akan rasa kehilangan RM1 dalam RM20 yang dia bawa.


KEDAI A
TOTAL = RM15.40
CASH PAYMENT = RM20
CHANGE = RM4.60

KEDAI B
TOTAL = RM2.35
CASH PAYMENT = RM3
CHANGE = RM0.65

Baki dalam dompet, RM1.60+RM0.65 = RM2.25
Tapi, RM1 lagi tu adalah dalam bentuk syiling.
Maka, kalau Peah pandang rendah pada duit syiling dan tidak menjaganya dengan baik, Peah hanya akan nampak sekeping duit kertas RM1 sahaja yang tinggal dalam dompetnya.

Common situation, kalau kat rumah, mesti kita akan jumpa duit syiling atas lantai kalau sapu-sapu rumah. Mesti ada jumpa syiling bawah kerusi, bawah meja, bawah katil dan tempat-tempat tersembunyi di rumah.
Tengok, syiling pun tahu diri dia berharga, sebab tu dia suka main sorok2 dalam rumah. hehe

Then finally, my end point is....
Reason why I suddenly talk about this topic is because,
Ekonomi negara kita pun dah tak berapa setabil, kewangan pun tak setabil.
Jadi, don't underrate the coins...
Jangan rasa malu untuk berbelanja dengan duit syiling.
Sometime, I felt a situation when I actually have 3 ringgit but in form of coins, so I think, I can't pay for my meal on that day. But instead, I actually can pay for it using that coins.

So, pengajarannya. save your coins and use it when needs.
Kalau belanja RM2.40, rajin-rajinlah untuk keluarkan 40 sen dan bukan RM3. DON'T ever use your RM1 (unless you're forced to because there is no coin), otherwise, you wouldn't see it anymore.

Thats all.......
Happy saving and using your little baby coins. ^_^v

Thanks For Yor Comment

0 comments

Contact Form