Be your better self bukan Munafik

12:41 PM


|| Assalammualaikum ||
Buat yang julung-julung kalinya, blog update lagi.
I inspired to make this entry sebab beberapa persoalan yang diutarakan oleh beberapa individu, antaranya;

"Nak jadi diri sendiri tu macam mana? kalau diri sendiri asalnya tak baik"

"Macam mana orang yang nak jadi diri sendiri, tapi tak tahu diri sendiri tu macam mana" -_-'

"Orang yang nak berubah tu macam mana? bila kena kecam dengan ayat 'be yourself' "

"Hipokrit dan Munafik tu apa beza?"

Maka aku mula bercakap dengan kaca mata aku yang berpowerkan 250 degree kanan dan 275 degree kiri ini.

Nak bagi jawapan ilmiah lagi bermotivasi mungkin tak dapat tercapai tahap yang tertinggi.
Bagi aku, 'be yourself' is not justified without the word 'better'...
aku lebih prefer ayat 'be your better self'

Kalau kita rasa diri kita tak baik, diri kita banyak dosa....itu tandanya hati kita masih ada cahaya hidayah sebab kita ada kesedaran. Dan kesedaran itulah sebenarnya diri kita.

Tak ada, bila kata "be yourself"

|| "Oh, I've to be myself...aku ni bukan baik sangat pun, maka inilah diri aku, kalau aku jadi baik, nanti orang kata aku hipokrit" ||

Remember this, Allah tidak menciptakan diri kita dari asalnya bersifat jahat. Asalnya kita dilahirkan tanpa dosa, umpama kain putih yang suci, itu lah maksud diri kita yang sebenar. Dari situlah permulaan identiti kita.

Jangan kisah apa yang orang nak kata bila kita berubah jadi lebih baik, sebab kita yang kembali jadi diri kita sendiri, dan diri kita asalnya adalah sebaik-baik kejadian. Allah berfirman:

 لَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
"Sesungguhnya kami telah menjadikan manusia dengan sebaik-baik kejadian"
(At-Tinn : 4)

Yang jahat itu adalah sifatnya musuh manusia (iblis & syaitan)
Maka, jangan takut nak berubah....kita tak buat salah, berubah itu satu kejayaan kita melawan godaan syaitan. You've to appreciate yourself....

"Apa ni, dulu freehair lawa....skarang dah bertudung pulak"

"Eh, dulu boleh lepak keluar malam...asal sekarang dah tak nak, takut kena marah mak ke?"

"Asal dah tak merokok, takut mati ke?"

Abaikan bisika-bisikan manusia yang masih belum jumpa 'nur' dalam jiwanya....
Appreciate yourself....yang terpilih untuk mendapat hidayah.

Ada words ni yang aku sangat rasa deep sebab maksudnya yang tersirat.
"If you find darkness in your heart after you sinned, know that in your heart there is a light, because of this light you can felt the darkness"
A pious man was asked, "Why do you go to Masjid before adhaan?". He reply, "Adhan is to remind the forgetful and I wish not to be from them"
 Dan akhir sekali Hipokrit dan Munafik apa beza?

"Biasanya, orang yang nak berubah, dia akan down dan lemah semangat untuk berubah sebab orang kata dia hipokrit" (Adnin Roslan - 2014)

Betul...

Hipokrit dan Munafik, dari segi bahasa membawa maksud yang sama iaitu berpura-pura.
Munafik : Berpura-pura melahirkan keimanan sedangkan hati tetap kufur kepada Allah.

Contoh : Bila orang tanya adakah dia islam, maka dia menjawab 'ya' sedangkan dia masih tidak melaksanakan hukum-hukum islam, aurat tak tutup, ikhtilat tak jaga, tak melaksanakan solat, tak puasa, syirik pada Allah dan sebagainya...

Persoalannya, rela ke kita digelar Munafik? sedanngkan perkataan 'Hipokrit' menjadi masalah pada kita.

Bila kita dah betul-betul berubah, kita ada rasa nak tutup aurat dengan sempurna, nak jaga ikhtilat, nak jaga solat, puasa tak tinggal, taat dengan perintah Allah dan menjauhi segala laranganNya...
Kita tak akan rasa apa bila orang kata kita hipokrit, sebab kita tahu hati kita tidak berpura-pura.

Dalam masa kita nak berubah, Syaitan tak dapat duduk diam, mereka berada dalam kerisauan dengan peningkatan iman manusia. Macam-macam cara mereka akan buat termasuklah mengganggu hati-hati manusia dengan bisikan-bisikan dan perasaan berputus asa untuk berubah.

Wallahu a'lam
Semoga berubah dengan istiqomah ^_^
Note to self_

Thanks For Yor Comment

0 comments

Contact Form